Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Στον νομό Κοζάνης το μεγαλύτερο φωτοβολταικό στον κόσμο, ισχύος 200 MW?


Το μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο στον κόσμο επιχειρείται να φιλοξενηθεί στη Kοζάνη. Η ΔEH σε συνεργασία με μεγάλη αμερικάνικη εταιρία σχεδιάζει να εγκαταστήσει το μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο παγκοσμίως, ισχύος 200 MW.

Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 600 εκ. ευρώ. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες, φέρουν τις συζητήσεις που ξεκίνησαν μεταξύ της υπερατλαντικής εταιρίας και της ΔEH εδώ και τέσσερις μήνες να καταλήγουν εντός των επόμενων ημερών. Ένα από τα βασικά σημεία τριβής των διαπραγματεύσεων όλο αυτό το διάστημα ήταν το ποσοστό συμμετοχής των δύο εταιρειών στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα συσταθεί για την υλοποίηση του έργου.

Τα ποσοστά συμμετοχής

Οι αμερικάνοι επενδυτές που αρχικά διεκδικούσαν συμμετοχή σε ποσοστό 51% φέρονται να πείστηκαν τελικά ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει το έργο στη συγκεκριμένη περιοχή και πολύ περισσότερο σε εκτάσεις του Δημοσίου που έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση στη ΔEH, από ένα επενδυτικό σχήμα στο οποίο η ΔEH δεν θα έχει την πλειοψηφία. Μετά από αυτό, η συμφωνία βαίνει προς το τελικό στάδιο καθώς απομένει να ρυθμιστούν επί μέρους λεπτομέρειες.

Στόχος να κλείσει η συμφωνία πριν τη ΔΕΘ

H ΔEH κατά τις ίδιες πληροφορίες θα επιδιώξει με κάθε τρόπο η συμφωνία να κλείσει πριν την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, για να ανακοινωθεί το έργο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Σκεπτικό αντίστοιχο με εκείνο της Μεγαλόπολης

Το θέμα της ανάπτυξης φωτοβολταικών πάρκων «μεγάλης κλίμακας» στο λιγνιτικό λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαίδας είχε συζητηθεί ξανά μεταξύ της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη και του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού κατά την επίσκεψη της πρώτης, τον Ιούνιο στη Δυτική Μακεδονία, όταν και είχε θέσει εκτός λειτουργίας την «Πτολεμαίδα Ι».

Στόχος της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ είναι η αξιοποίηση των αχανών εκτάσεων των 160.000 στρεμμάτων του λιγνιτικού κέντρου Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάπτυξη φωτοβολταικών πάρκων ισχύος ακόμη μεγαλύτερης από εκείνα των 50 MWp της Μεγαλόπολης.

Το σκεπτικό είναι αντίστοιχο με εκείνο της αξιοποίησης των εξαντλημένων ορυχείων της επιχείρησης στη Μεγαλόπολη : Η σταδιακή μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική περιοχή με έργα μηδενικών εκπομπών ρύπων, αλλά και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω αναπτυξιακών έργων στις πληγείσες από τη ρύπανση, Κοζάνη, Πτολεμαίδα

www.kozani.tv